• +31 (0)20 - 630 47 50
  • academy@devoteam.nl

CDK01 - Containerization: Docker & Kubernetes

Containers en Docker:
Docker helpt je bij het ontwikkelen en implementeren van software binnen containers.

Bij het gebruik van Docker maak je een speciaal bestand aan, genaamd “Dockerfile”. Dockerfiles definiëren een bouwproces, dat eenmaal aangeboden aan de Docker bouwopdracht, een onveranderlijke “docker image” zal produceren. Dit kunt je beschouwen als een snapshot van jouw toepassing. Deze snapshot is klaar voor gebruik. Een groot voordeel hierbij is het feit dat de overhead minimaal is, aangezien de kernel en de standaard software in het besturingssysteem gedeeld wordt met alle andere containers. Je kunt dus heel veel applicaties op een kleine hoeveelheid hardware aanbieden. Qua kosten biedt dit binnen het gebruik van Cloud-diensten veel voordelen. Bij publieke Cloud aanbieders betaal je voor de tijd dat je resources gebruikt. Door resources zo effectief mogelijk in te zetten met behulp van containers kunnen kosten worden beperkt.

Containers en Kubernetes:

Eenmaal aan het werk met containers zal de gebruiker erachter komen dat er binnen de beheersing nog wel wat aanvullingen zijn te maken zeker in het gebruik van meerdere containers op meerdere machines, zeker indien men binnen de omgeving gebruik maakt van microservices. Het uitvinden hoe containers met elkaar communiceren, storage geregeld wordt en errors binnen containers en hardware opgelost kan worden vraagt behoorlijk wat beheerscapaciteit. Hier komt Kubernetes in beeld.

Kubernetes is een opensource container-orchestration platform waarmee je het implementeren, schalen en uitvoeren van applicatie containers kunt automatiseren. Met het gebruik van Kubernetes kunnen applicatie containers taken plannen en uitvoeren op computer clusters, maar kan ook de migratie naar een container gerichte infrastructuur mogelijk maken. De geavanceerde implementatie- en packaging-methode wordt niet fysiek of virtueel uitgevoerd, maar vindt plaats met het gebruik van containers.

Het gebruik van Kubernetes applicaties gaat gepaard met weinig downtime, levert indrukwekkende prestaties en vergt weinig support. Kubernetes werkt op basis van de master-slave architectuur. Afzonderlijke Kubernetes componenten kunnen worden onderverdeeld in componenten die een afzonderlijk node beheren en componenten die deelnemen aan het uitvoeren van het controle- en beheersplan.

Classless Inter-Domain routing (CIDR) Het Kubernetes-netwerk is groot qua omvang en vlak qua dimensie waardoor alle pods in het systeem gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren door middel van twee CIDR’s. In Docker Swarm creëert een speciale, aan een cluster verbonden node, een bovenliggend netwerk van diensten die alle hosts en een host-only-netwerk voor containers omvat.

Combinatie
Het is mogelijk om Kubernetes met de Docker-engine te integreren en om de planning en uitvoering van Docker-containers op kubelets te coördineren.

Kubelets = het meest elementaire level binnen de hiërarchie van Kubernetes

Docker als zowel Kubernetes zijn g
ecombineerd geweldige hulpmiddelen voor de ontwikkeling van een moderne Cloud architectuur. Dit terwijl de beide technologien  fundamenteel anders in hun kern. Het is belangrijk om de technologische verschillen tussen de beide tools te begrijpen bij het bouwen van een solution.

Doelstellingen Training

  • Container, Docker and Kubernetes architecture
  • Create containerized services
  • Manage containers and container images
  • Create custom container images
  • Deploy containerized applications
  • Het integreren van Kubernetes in jouw ontwikkelstraat (Challenge)


Prijs per cursist wordt gebaseerd op het aantal cursisten en kan opgevraagd worden via de 'Geef je interesse hier aan' knop onder aan de pagina.

Geen sessie gepland..

..Als je van plan bent deze cursus te volgen, Geef je interesse aan. We nemen contact met je op om een sessie in te plannen.